2018

Göran räddade kvinna trots eld och yxbeväpnad man

Ett övertänt hus, en yxbeväpnad man och en kvinna instängd i källaren. Detta kaos mötte räddningschefen Göran Josefsson som trots det gick in i huset och räddade kvinnan. ”Jag gjorde bara mitt jobb”, säger Göran som är en av tre nominerade till Norran Hjältar. Klockan är strax efter två på natten och Göran Josefsson, 60 år, ligger hemma i sängen i Malå och sover. Han är räddningschef i Malå samt Norsjö och har just den här natten beredskap. – Jag vaknade av att larmet gick, säger Göran Josefsson. Det brinner i ett hus i Adak, 22 kilometer utanför Malå. Hela stationen larmas, men Göran tar inte omvägen via stationen utan sätter sig i bilen och kör direkt mot Adak. Han får under resans gång information om att en kvinna finns kvar i byggnadens källare. Dessutom meddelar polisen att han ska vänta vid skolan som ligger en bit från det brinnande huset eftersom det troligen finns en yxbeväpnad man på platsen. När väl Göran anländer till samlingsplatsen har polisen fortfarande sex mil kvar att köra innan de är framme. – Jag tog fram min telefon gick in på hitta.se för att se vem som bodde i huset, säger han. Det visar sig att Göran är bekant med kvinnan som bor i huset och han förstår även vem yxbeväpnade mannen är. Han tvekar inte utan beslutar sig att gå fram till huset. – Eftersom jag visste vem mannen med yxan var så insåg jag också att han inte skulle kunna springa lika fort som jag. När han kommer fram till huset brinner det rejält. Göran går raskt runt huset och bankar på rutorna för att försöka få kontakt med kvinnan i källaren. – Det brann ordentligt och garaget höll på att rasa ihop. När jag ropade hennes namn åkte vedluckan till källaren upp. Där nere i källaren befinner hon sig och Göran gör ett försök att dra upp henne genom luckan, men misslyckas. – Då hoppade jag ner genom luckan och tog tag i hennes ben. Hon bara flög ut, det måste ha varit adrenalinet som gjorde mig så stark. Med hjälp av en kartong som han kliver på tar sig sedan Göran snabbt ut från det brinnande huset. Det har nu gått drygt ett halvår sedan hela händelsen utspelade sig och Göran har haft många chanser att reflekterat över sin egen insats. Instruktionen från polisen var att vänta vid skolan tills de anlände, en instruktion han valde att inte följa. – Det hade tagit en halvtimme till om jag hade inväntat polisen. Nu blev det ett lyckligt slut, men om jag hade väntat så kanske det inte hade blivit det. Göran menar att det var ett snabbt, men ett noga avvägt beslut att agera. Hade förutsättningarna varit annorlunda, till exempel att mannen hade varit beväpnad med gevär istället för yxa hade han inte gått in. – Jag tog inga onödiga risker. Om jag skulle hamna i samma läge igen kommer jag att absolut göra på samma sätt, säger Göran helt lugnt.

Monica: ”Jag har fått så många kramar”

För 30 år sedan drog hon igång alternativ jul i Skellefteå, för 20 år sedan startade hon Nattsuddarna och i dag ger hon anhörigvårdarna en guldkant på vardagen. Nu är eldsjälen Monica Gimerus en av tre finalister i Norran Hjältar 2018. Monica Gimerus, 62 år, har svårt att bara sitta still när hon ser att det finns medmänniskor som behöver stöttning, men det handlar inte om osjälvisk uppoffring poängterar hon. – Även om det ibland har varit bökigt och stökigt så har det gett mig så mycket. Jag har fått så många kramar, säger Monica Gimerus. För 30 år sedan uppmärksammade hon att många var ofrivilligt ensamma över julen. Monica jobbade då som läkarsekreterare och såg hur allt fler sökte hjälp i anslutning till julhelgen. Människor mådde dåligt, men det var inte sjukvård de behövde utan sällskap menar Monica. Varken kommunen eller landstinget hade något att erbjuda dessa människor. Behovet fanns och hon agerade, Monica startade upp alternativ jul i Skellefteå. – Ingen annan gjorde det, därför gjorde jag det, säger Monica. Med idogt arbete fick hon lokala företag och privatpersoner att skänka både mat och julklappar. – Ett år kom det in så vansinnigt många julklappar att jag fick vada bland klapparna när jag gick genom kontorsrummet, de gick ända upp på låret. Skellefteborna har varit jättegulliga och snälla, säger hon. Under hela åtta år arrangerade Monica julfirandet i Skellefteå innan hon 1996 lämnade över till nya krafter. – Sedan dess har jag aldrig känt den där sanna julglädjen. I slutet på 1980-talet anordnade hon även en nationell samling bland läkarsekreterarna med målet att höja lönerna. – Efter ett års kamp vann vi och fick upp lönerna. 1988 startade Monica Gimerus alternativ jul i Skellefteå Tio år senare bildande hon Nattsuddarna i Skellefteå, en verksamhet som såg till att vuxna fanns ute på stan under helger och kvällar. I dag är hon engagerad i Lions Club Skellefteå och arrangerar det årliga nationaldagsfirandet. Överskottet från verksamheten går till olika välgörande ändamål. 2018 års överskott går till att uppmärksamma anhörigvårdarnas situation. – De gör en heroisk insats därför vill vi ge dem en liten guldkant på vardagen. Nu är vardagshjälten Monica Gimerus nominerad till Norran Hjältar.

Torbjörn är spindeln i fotbollsnätet

Torbjörn Vallgren är inte bara fotbollsspelare i Vebomark IF han är även lagledare, tränare och styrelsemedlem i föreningen som betyder så mycket för byn. ”Jag är lite alltiallo, men vi är många som hjälps åt”, säger eldsjälen Torbjörn Vallgren som är en av tre nominerade till Norran Hjältar. Torbjörn Vallgren, 48 år, är hårt engagerad i hembyns överlevnad och gemenskap. Tillsammans med hustrun Sofia, 44 år, och deras gemensamma barn Alve, 7 år, och Vilgot, 8 år, bor han bara en kilometer från skolan och tre kilometer från fotbollsplan. Två centrala mötesplatser som samlar och knyter ihop byborna i Vebomark. – Det bor många barnfamiljer i Vebomark och när vi har hemmamatcher brukar de komma. Det blir mer än bara en fotbollsmatch, det blir ett evenemang för alla och det är trevligt, säger Torbjörn Vallgren. Vebomark IF är lite av en familjeangelägenhet då pappa Åke är ordförande, brodern Kristoffer är både spelare och styrelsemedlem samt att de båda sönerna spelar i klubbens ungdomslag. – Redan när jag och min bror var små gick vi mellan gårdarna och spelade, men det dröjde ända fram till jag var 18 år innan jag började spela i klubben, säger han. Torbjörn Vallgren bor i Vebomark tillsammans med hustrun Sofia, 44 år, och deras gemensamma barn Alve, 7 år, och Vilgot, 8 år. Bara några år senare blev han en av de drivande i föreningen då han förutom att spela även blev involverad i många andra roller i föreningen, ett engagemang som han fortfarande brinner för. Torbjörn menar att han inte är ensam utan att det finns många som gör ett bra jobb i föreningen. Framför allt vill han lyfta fram vännen Nicklas Olofsson som har varit föreningen trogen i 34 år, både på och på sidan av planen. Trots att det bor relativt få människor i Vebomark har man genom åren lyckats hålla liv i föreningen. – Har man en gång börjat i ”Vebo” så är man med länge. Torbjörn tror att hemligheten är att de alltid har haft roligt, men det finns även ett visst inslag av allvar. – När det väl är match vill vi vinna, men råkar vi förlora så är det inte mer med det. Har vi bara roligt och kör på så går det bra. Dessutom är Torbjörn engagerad i byns friskola där han sitter med i styrelsen. Och om det är någon som spolar isen på den gemensamma hockeyplanen eller kör upp byns skidspår är det mycket troligt Torbjörn som gör det. För det är så han är, om något behöver göras så gör han det. – Det känns bra att vara delaktig.