2017

Finalist i Norran Hjältar: Martin Pettersson

I nästan ett halvt sekel, närmare bestämt 45 år, har han dömt tusentals matcher i både hockey och fotboll. Martin Pettersson, som är en av tre finalister i Norran Hjältar, har under åren uppfostrat både spelare och domare i länet. Utan Martin skulle hockeyn i norra länsdelen stanna av. Han sitter inte bara som domaransvarig utan han hoppar även in som domare när ingen annan har möjlighet. För några inställda matcher vill han inte vara med om. Martin har vigt sitt liv till idrotten, ett val han funderat en hel del kring: ”Folk undrar nog varför jag håller på år efter år och det har jag frågat mig själv. Men jag vet faktiskt inte varför.” Martin är även populär i grannskapet för när snön vräker ner så är det han som hjälper grannarna när snöskottningen känns betungande. ”Jag älskar snö”, säger han glatt.

Finalist i Norran Hjältar: Karin Lindahl

I tio år har hon arbetat och varit ett stöd för många människor på Knut'n i Norsjö. Nu är Karin Lindahl en av tre finalister i Norran Hjältar. Knut'n är inte bara en second hand-butik utan en plats där människor med olika typer av livssvårigheter får en vardag och en plats att växa på. Får många personifieras verksamheten av Karin Lindahl, 59 år, som startade Knut'n för tio år sedan. Insamling av prylar, kläder och möbler har en central roll i verksamheten. Vissa grejer säljs i second hand-butiken medan andra demonteras och skickas till återvinning. Allt detta görs av ett 20-tal individer som av olika anledningar har svårt att passa in på en vanlig arbetsplats. Det kan vara människor som mår psykiskt dåligt eller behöver arbetsträning av olika anledningar. För många kan vägen vara både lång och svår. Men egentligen är det inte så komplicerat, menar Karin: ”Alla behöver få uppmärksamhet och bekräftelse”.

Finalist i Norran Hjältar: Tage Ljungholm

Det spelar ingen roll om det är kris i stans hockeylag eller om sjukhuset behöver försvaras. Han är inte den som sitter på läktaren och bara tittar på. Eldsjälen Tage Ljungholm, 78 år, är en av tre finalister i Norran Hjältar. När Skellefteå AIK i slutet på 1990-talet var på väg att gå i konkurs klev Tage Ljungholm in och tog över ordförandeklubban. Tillsammans med bygdens invånare och företag räddades stans hockeylag. 2010, när akutsjukvården på Skellefteå lasarett började ifrågasättas, startade han tillsammans med tio andra engagerade människor Skellefteåuppropet. I dag finns ingen sjukhuschef på Skellefteå lasarett utan ledningen sitter i Umeå. En lösning som inte är bra för sjukvården i Skellefteå, anser Tage. I början på nästa år är det upp till bevis för de styrande, menar han. Då ska nya sjukhusplanen för Skellefteå lasarett redovisas.