FINALIST

Räddade livet på sin fiskekamrat

Det som började som en fridfull fisketur kunde ha slutat i katastrof när Johnny Backmans fiskekamrat fick ett epilepsianfall och hamnade under vattnet. Men Jhonnys rådiga ingripande räddade kompisens liv och nu är han en av tre som har nominerats till Norrans hjältar.

En kväll i juli var Jhonny Backman ute och fiskade tillsammans med Mattias Nieminen i vattnen utanför Malå. Det var inget ovanligt med det, då båda är fiskeintresserade och Mattias dessutom är systerson till Jhonnys fru.
Men den här gången höll det på att gå snett, riktigt snett.
Allt började med att Jhonny hörde Mattias vråla till. När han tittade upp såg han hur kompisen tappade spöet och vinglade ned i vattnet med huvudet före.

Bråttom
Han förstod direkt att Mattias fått ett epilepsianfall och sprang så fort han kunde över den steniga branten och bron som skilde de båda fiskekamraterna från varandra.
När Jhonny kom fram till Mattias hade han hela huvudet och stora delar av kroppen under vattnet.
– Jag lyfte upp honom och tog fram telefonen för att ringa SOS Alarm. Samtidigt var jag tvungen att hålla upp honom, då det var fullt med stenar där och jag inte ville att han skulle slå huvudet i en sten när han krampade, berättade Jhonny för Norran några dagar senare.
Mitt under tumultet fick han hjälp av några norska turister som kom körande längs vägen. Snart kom även ambulansen till undsättning och efter en natt på Lycksele lasarett fick Mattias återvända hem.

Livräddning
Han var då trött och mör i kroppen, men i övrigt välbehållen. Om inte Jhonny varit med, sett vad som hänt och reagerat så snabbt hade utgången förmodligen blivit tragisk.
– Han var inte kontaktbar när jag fick upp honom. Han stirrade med tom blick, berättar Jhonny.
Ett halvår senare är minnesbilderna fortfarande lika klara. Och för Jhonny känns det alltjämt lika självklart att hjälpa till om någon hamnar i nöd – oavsett om det är någon man känner eller inte:
– Man ska göra sitt bästa och hjälpa i den mån man kan. Och om det inte går ska man se till att få hjälp.
Trots den dramatiska händelsen har Jhonny och Mattias fortsatt med sina fisketurer. Så länge de är två som följs åt så känns det tryggt.

”En ära”
För även om just den där fisketuren i juli blev allt annat än fridfull så är det lugnet och stillheten som lockar när de båda kompisarna ger sig ut i naturen för att fiska.
Det är också det som gör att Jhonny trivs så bra i Malå. Han kommer ursprungligen från Tidaholm och bodde närmare tio år i Eskilstuna innan han flyttade hit upp.
– Här är det lugnt. Man behöver inte vara rädd för att barnen ska springa iväg. Det är nära vattnet och fisket och man kan gå ut i skogen och plocka bär.
I höstas belönades Jhonny med Svenska Livräddningssällskapets medalj för sitt rådiga ingripande. Och nu har han alltså nominerats till utmärkelsen Norrans hjältar.
Det känns som en ära, tycker Jhonny:
– Jag känner mig stolt. Jag har gjort någonting och hjälpt en medmänniska.

Resultat