FINALIST

Norran Hjältar: Evy brinner för Lövångerbygden

Det är en strålande vinterdag när Evy Andersson promenerar den korta biten mellan lägenheten och Lövångers kyrka.

– Titta så vackert, utbrister Evy och pekar på den guldgula himlen som lyser upp mellan träden.

Evys hjärta bankar för Lövånger och i dag får hon chansen att visa upp sin hembygd under bästa tänkbara förhållanden.

– Lövånger är en tillräckligt stor och tillräckligt liten ort. Här känner alla varandra, vilket gör att samhället har relativt lite kriminalitet. Vi har ett bra socialt nätverk.

Förutom studietiden i Umeå och tio år i Hälsingland har hon varit sin hembygd trogen. I dag bor hon i Bjuröklubb under sommaren och inne i Lövånger på vintern.

I december blev hon vald till Årets Eldsjäl i Västerbotten 2017, en utmärkelse som delades ut av organisationen Hela Sverige ska Leva. Evy är engagerad i en mängd föreningar i Lövånger. Bland annat är hon ordförande i Lövångerbygdens Utveckling som sedan 2014 driver Lövånger Kyrkstad, helt utan driftsbidrag.

– Vi kämpar på med lönsamheten, men utvecklingen är positiv. Första året hade vi 1 000 övernattningar och 2017 hade vi över 4 000 gästnätter.

Just nu letar de efter finansiärer för att kunna rusta upp kyrkstugorna.

– Lövångers kyrkstad är jätteviktig för samhällets utveckling. Jag kan inte ens tänka mig ett Lövånger utan sin kyrkstad.

Evy beräknar att hon jobbar halvtid med bygdens utveckling, och då är det enbart ideellt arbete.

– Jag har svårt att bara se på, jag vill vara med och förbättra. När man är fler som drar åt samma håll, då händer det saker.

Hon är övertygad om att Lövånger har en ljus framtid. Men det finns problem som måste hanteras, framför allt bostadsbristen.

– Vi måste hitta någonstans där folk kan bo.

Största problemet är finansieringen, ingen vill låna ut pengar till bostadsbyggen på landsbygden.

– Det är alltid marknadsvärdet som styr hur mycket du får låna. Här måste det till en politisk lösning, så här kan vi inte ha det.

Dessutom behöver bygden fler arbetstillfällen, inte bara Lövånger utan även de andra serviceorterna i kommunen. Evy menar att kommunen måste gå före och ta sitt ansvar.

– De kan till exempel flytta hit löne- eller ekonomiavdelningen. Varför ska de sitta i Stadshuset? Alla kan inte bo runt torget i stan, och alla vill inte det.

Resultat