FINALIST

Norran Hjältar: Änglarna vid Bergsbydammen

Om inte Jörgen Dahlqvist hade glömt den där grejen hemma och vänt om skulle han inte ha passerat dammen just vid den tidpunkten då Lars Erik Nilsson ramlade i vattnet. Om inte Hans Brännström hade träffat fel försäljare i affären, skulle han troligen ha varit kvar där och inte heller han ha passerat dammen vid rätt tidpunkt. Om dessutom inte Jörgen hade lärt sig hjärt- och lungräddning samt att Hans inte hade haft turen att kliva ner på rätt ställe vid älvstranden, skulle den här historien troligen ha saknat både hjältar och överlevare. Men nu var slumpen, turen och modet närvarande när Jörgen och Hans plockade upp Lars Erik livlösa kropp ur det kalla vattnet.

Det är Jörgen Dahlqvist som anländer först till Bergsbydammen.

– När jag stannade bilen så såg jag att Lars Erik hängde i en vajer ovanför vattnet.

Men Lars Erik tappar taget och försvinner ner i det strömmande vattnet.

– Jag såg att dammluckorna var stängda och tänkte direkt: ”Nu är han borta”.

I samma ögonblick kommer Hans Brännström och stannar sin bil. Han tittar nerströms dammen och får syn på Lars Erik som ligger i vattnet. Skyndsamt tar både Hans och Jörgen sina bilar och kör nedströms för att försöka fiska upp Lars Erik från vattnet.

– Jag chansade och tog första vägen ner mot älven, säger Hans.

När de båda springer längs älvkanten ser Jörgen en livboj med rep som hänger på ett träd. Då tvekar inte Jörgen. Med livbojen runt kroppen, fäst med ett rep som Hans håller, i kastar han sig ut i det strömmande och kalla vattnet. Tillsammans lyckas Jörgen och Hans få in Lars Erik till land.

– När vi kom in till land var han helt blå och utan puls.

Tack vare en snabb insats med hjärt- och lungräddning lyckas de båda få igång puls och andning på Lars Erik.

När Lars Erik Nilsson, 63 år, Skelleftehamn, nås av beskedet att hans livräddare har blivit nominerade till Norranhjältar så blir han glad.

– Ojojoj, så bra.

I hans ögon är Jörgen och Hans riktiga hjältar. Lars Erik känner en enorm tacksamhet och säger att han hade tur att det var just dem som åkte förbi.

– Det var fantastiskt modigt av dem att slänga sig ner i det kalla vattnet för att rädda mig. Jag hade änglavakt, utan Jörgen och Hans hade jag inte suttit här i dag. De räddade livet på mig, säger Lars Erik.

Resultat