FINALIST

Monica: ”Jag har fått så många kramar”

För 30 år sedan drog hon igång alternativ jul i Skellefteå, för 20 år sedan startade hon Nattsuddarna och i dag ger hon anhörigvårdarna en guldkant på vardagen. Nu är eldsjälen Monica Gimerus en av tre finalister i Norran Hjältar 2018.

Monica Gimerus, 62 år, har svårt att bara sitta still när hon ser att det finns medmänniskor som behöver stöttning, men det handlar inte om osjälvisk uppoffring poängterar hon.
– Även om det ibland har varit bökigt och stökigt så har det gett mig så mycket. Jag har fått så många kramar, säger Monica Gimerus.

För 30 år sedan uppmärksammade hon att många var ofrivilligt ensamma över julen. Monica jobbade då som läkarsekreterare och såg hur allt fler sökte hjälp i anslutning till julhelgen. Människor mådde dåligt, men det var inte sjukvård de behövde utan sällskap menar Monica. Varken kommunen eller landstinget hade något att erbjuda dessa människor. Behovet fanns och hon agerade, Monica startade upp alternativ jul i Skellefteå.
– Ingen annan gjorde det, därför gjorde jag det, säger Monica.
Med idogt arbete fick hon lokala företag och privatpersoner att skänka både mat och julklappar.
– Ett år kom det in så vansinnigt många julklappar att jag fick vada bland klapparna när jag gick genom kontorsrummet, de gick ända upp på låret. Skellefteborna har varit jättegulliga och snälla, säger hon.

Under hela åtta år arrangerade Monica julfirandet i Skellefteå innan hon 1996 lämnade över till nya krafter.
– Sedan dess har jag aldrig känt den där sanna julglädjen.
I slutet på 1980-talet anordnade hon även en nationell samling bland läkarsekreterarna med målet att höja lönerna.
– Efter ett års kamp vann vi och fick upp lönerna.

1988 startade Monica Gimerus alternativ jul i Skellefteå

Tio år senare bildande hon Nattsuddarna i Skellefteå, en verksamhet som såg till att vuxna fanns ute på stan under helger och kvällar. I dag är hon engagerad i Lions Club Skellefteå och arrangerar det årliga nationaldagsfirandet. Överskottet från verksamheten går till olika välgörande ändamål. 2018 års överskott går till att uppmärksamma anhörigvårdarnas situation.
– De gör en heroisk insats därför vill vi ge dem en liten guldkant på vardagen.
Nu är vardagshjälten Monica Gimerus nominerad till Norran Hjältar.

Resultat